
Warsztaty kulinarne w hotelu ,,Anders” w Łodzi
W dniu 26 września uczniowie z klas siódmych pod opieką nauczycieli udali się do hotelu ,,Anders” w Łodzi. Na miejscu zostali powitani przez panią menadżer, która zaprezentowała, jak wygląda praca w jednym z najciekawszych łódzkich hoteli. Dzieci zapoznały się z historią tego obiektu, w którym wykorzystano budynki dawnej fabryki I. Poznańskiego; obejrzały pokoje, kuchnię oraz miały możliwość obejrzenia panoramy miasta rozpościerającej się z pięknego tarasu.
Dzięki gościnności pracowników hotelu uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, w czasie których pod okiem szefa kuchni samodzielnie przygotowywali pizzę. Młodzi kucharze w czasie zajęć wykazali się niezwykłą kreatywnością, ale też chętnie przyjmowali uwagi kucharzy.
Po upieczeniu pizzy, nadszedł najmilszy czas – jej degustacja i ocena smaku.
Wszyscy z uśmiechami na buziach dokonywali konsumpcji, aby w pełni sił udać się do filharmonii i tam poznać tajniki pracy osób w niej zatrudnionych.
Siódmoklasiści mogli poznać ten obiekt ,,od kuchni”: udali się do garderoby muzyków, solistów; odbyli spacer po zapleczu. Jednak najważniejszym punktem zwiedzania była możliwość obejrzenia potężnych barkowo- renesansowych organów. Przewodnik oprowadzający po obiekcie przekazał uczniom wiele interesujących informacji oraz ciekawostek o pracy w filharmonii.
Wszyscy byli niezwykle zadowoleni z możliwości uczestniczenia w tak ciekawych zajęciach. Mogli przyjrzeć się pracy zarówno osób pracujących w hotelu, jak i w filharmonii, co świetnie wpisuje się w kształcenie zawodowe uczniów.
Zorganizowanie tej ciekawej wycieczki było możliwe dzięki współpracy z panem Jakubem Milczarkiem – sekretarzem łódzkiego sejmiku wojewódzkiego. Instytucja ta zajmuje się różnymi obiektami kultury, wśród których znajdują się właśnie hotele oraz teatry i filharmonia.