Tutaj powinien być opis

Konkurs „Wiem, co jem” i warsztaty kulinarne

Uczniowie naszej szkoły także w tym roku przystąpili do IV Międzyszkolnego Konkursu „Wiem co jem”. Odbył się on pod patronatem Burmistrza Strykowa - Pana Andrzeja Jankowskiego i był organizowany przez Zespół Szkół Nr 1 w Bratoszewicach.

Celem konkursu było propagowanie i pogłębianie wiedzy o zdrowym odżywianiu, rozwijanie zainteresowań uczniów tematyką żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego odżywiania oraz promocja zdrowia. Miał on formę testu z wiadomości oraz umiejętności i był skierowany do uczniów klas IV-VI szkół podstawowych oraz gimnazjum.

Na początku marca odbył się etap szkolny konkursowych zmagań, w którym licznie wzięli udział uczniowie klas IV-VI. Polegał on na rozwiązaniu testu jednokrotnej odpowiedzi składającego się z 20 pytań. Wyłonił on 3 najlepszych uczniów z naszej szkoły. Najlepsi okazali się uczniowie z klasy szóstej: Roksana Kubiak, Borys Chmieliński i Iga Chmielińska.

Finał odbył się 23 marca 2017 r. w Zespole Szkół nr 1 w Bratoszewicach.
W tym dniu po napisaniu testu wszyscy finaliści wzięli udział w warsztatach kulinarnych, których efektem były ciastka na patyku.

Na zakończenie nastąpiło ogłoszenie zwycięzców i wręczenie nagród. W tym roku wyniki były wyrównane, a poziom bardzo wysoki. Naszym uczniom nie udało się niestety zająć miejsca na podium. Otrzymali oni jednak dyplomy za udział i nagrody pocieszenia. Do szkoły wrócili w dobrych humorach, bogatsi o nowe doświadczenia kulinarne i przepis na ciastka na patyku.

 

Ciastka na patyku

Składniki na 12 sztuk:

400g suchego biszkoptu, ciasta babkowego lub kruchych ciastek

120g serka mascarpone

30g masła

200g czekolady na polewę (gorzkiej, mlecznej lub białej)

Garść ulubionych dodatków: orzechy, migdały, pistacje, wiórki kokosowe

 

Sposób wykonania:

Ciastka drobno kruszymy lub ścieramy na tarce, mieszamy z serkiem, masłem i wyrabiamy masę ręką. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Zanurzamy je w polewie (czyli stopionej czekoladzie), a zanim do końca stwardnieje, obsypujemy posiekanymi bakaliami lub wiórkami.

 

Życzymy smacznego J